You are here

В Сърбия откриха най-дългият в света панорамен лифт тип Гондола

В Сърбия откриха най-дългият в света панорамен лифт тип Гондола

В Сърбия откриха най-дългият в света кабинков въжен лифт от типа гондола. Дължината му е 9 километра и свързва курортът Златибор в едноименната планина със ски центърът под връх Торник. Досегашният най-дългото такова съоръжение беше лифтът Тианмън в Китай с дължина от 7.4 километра.

Курортът Златибор се намира в Югозападна Сърбия в близост до границите с Босна и Херцеговина и с Черна Гора. Златната Гондола, както е наречено съоръжението, свързва курорта със ски пистите започващи от връх Торник /1496м/. Гледката е изумителна както през лятото, така и през зимата. Ще се насладите на красотата на планината Златибор, на зелените планински пасища, езера и върхове. А цената за двупосочен билет е само 1000 денара - около 17 лева.

Панорамна гледка от лифта в Златибор

За любителите на ските курортът предлага ски център с 9 писти, от които една е трудна, 2 със средна трудност и няколко по-лесни. Общата дължина на пистите е 8 километра, като са обслужвани от един седалков лифт и един влек. Има и зимен фън парк на площ от 1 декар.

За предпочитащите да посетят лятото Златибор, то в района има обозначени пътеки за пешеходен туризъм и изградени 4 трасета за планинско колоездене с различни дължина и трудност.