You are here

Жеравна - едно спряло във времето място

Жеравна - едно спряло във времето място

Село Жеравна е разположено в Източна Стара Планина, намира се в община Котел и е на близо 50км от областният град Сливен. Селото е обявено за архитектурен резерват, като в него има 3 къщи превърнати в музеи, художествена галерия и църква с метох към нея. Отделно от обитаемите къщи около 200 са обявени за паметници на културата, като всяка от тях е на възраст минимум 150 години.

Село Жеравна е едно от най-популярните места за селски туризъм в България. В селото се провеждат два фестивала, единият е събор Войводска Среща, който се чества на 18-ти Юли – рожденият ден на Васил Левски. Провежда се в местността Добромерица в рамките на 2-3 дни, като има изискване за участниците да са в автентични четнически униформи.

По-популярният фестивал, който привлича десетки хиляди души всяка година в Жеравна е Фестивалът на Народната Носия. Провежда се в края на Август отново в местността Добромерица. Фестивалът стартира през 2008-ма година и бързо набира популярност. И тук има задължително изискване за да бъдете допуснати на фестивала е да сте облечени в автентична българска носия. Забранено е внасянето на всякакви неща направени от пластмаса и други модерни продукти. По време на фестивала има интересни сцени и събития, включително и нестинарски танци.

Къща за гости в Жеравна

От гледна точка на настаняване в Село Жеравна има над 30 обособени къщи за гости. А в самото село живеят около 500 човека разпределени в около 300 къщи. Ако все пак ви е трудно да намерите места за нощувка в Жеравна, то може да опитате късмета си в Котел, Медвен, Катунище и Градец. Както вече написахме, областният център Сливен също не е далеч, така че опции за настаняване винаги могат да се намерят.

Ако сте решили да се разходите около Жеравна то може да изкачите най-високата точка в района – връх Разбойна с надморска височина 1128м. Около селото също така има интересни скални формации, пещери и карстови извори със студена питейна вода. Жеравна и околностите са едно красиво място, което поне веднъж в живота си трябва да посетите. Не случайно хиляди хора посещават селото всяка година и Жеравна е една от топ дестинациите за селски туризъм.