You are here

Село Долене в Огражден планина

Село Долене в Огражден планина

Село Долене е едно китно и старо българско село разположено по слънчевите южни склонове на планината Огражден. То е с древна история като фигурира в османските регистри от 1570 година, а в околностите на селото са открити антични останки.

Село Долене е разположено е в община Петрич на 22 км от града. До него се стига по асфалтов път, като отбивката за него е малко преди село Струмешница от главният път в посока ГКПП Златарево. След отбивката следва стръмен път с много завои докато се изкачите до самото Долене.

Стара кирпичена къща с красиви цветя отпред в село Долене

Достигнали до самото село ще се насладите на неговата китност и многоцветие. Поради южното си изложение Долене се радва на много кратка зима и множество топли слънчеви дни. От ранна пролет до късна есен може да се насладите на красивите цветни лехи с които е осеяно селото.

Точно тези цветни лехи, калдъръмените улички и старите плетени къщи са магнитът, който привлича туристите в този краен югозападен край на България. Друг интересен обект за посещение в района е Чуриловският манастир „Свети Георги“

Изглед към Огражден планина над цветните лехи в село Долене

В исторически план селото е било известно по времето на Османската империя със своят панаир на черешата. Долянският панаир се е провеждал в продължение на 40 дни и е бил един от най-големите панаири в европейската част на империята, там са се стичали търговци и търговски кервани не само от цялата част на османската държава, но и от европейските държави.

Село долене с типичните за него стари български къщи

Относно настаняването за нощувка в района на село Долене има няколко много добри къщи за гости в селата в низината – Самуилово, Стумешница, Коларово и други.