You are here

Как въздухът около водопади, гори и планини ни кара да се чувстваме по-добре

Водопад в България

Няма да навлизаме подробно във физиката, химията и биологията, само ще споменем че йоните когато имат отрицателен заряд се наричат Аниони, а когато имат положителен заряд – Катиони. От гледна точка на здравето Анионите са тези, които спомагат за крепкото здраве и обратно – Катионите водят до здравословни проблеми.

Източници на катиони в един дом са климатиците, централното отопление, мобилните телефони и всякаква електроника като телевизори, таблети, компютри и тн, както и флуоресцентните лампи. Иначе казано съвременното жилище и работна среда са изключително нездравословни и причиняват умора, стрес, главоболие и депресия.

От друга страна местата, където въздухът е богат на Аниони, са там където водата е в постоянно движение, а най-богатият на аниони въздух е този в близост до водопадите. След това се нареждат планинският и горският въздух, този край морето или след гръмотевична буря. А ето как въздейства богатият на аниони въздух върху човешкото тяло:

  • Намаля се въздействието на бактериите, вирусите и плесените, като определено помага при алергии, особено от типа на сенната хрема.
  • Подобрява се дишането, дори и заклетите пушачи се чувстват много по-добре в близост до водопади и планински буйни реки.
  • Имунната система укрепва а с нея също се подобрява функцията на щитовидната и надбъбречните жлези.
  • Вдига се нивото на серотонина в организма, а това е хормонът на щастието. Когато се в планината, край някой водопад или буйна река настроението ви се подобрява и депресията изчезва. Също така се подобрява сънят ви, а ако страдате от кошмари те също ще изчезнат.
  • Планинският въздух също въздейства върху работоспособността на човек. Прекарвайки малко време в планината на чист и богат на аниони въздух вие ще се чувствате много по-добре отпочинали и следващите седмици ще се по-работоспособни.

Така че ако искате да имате крепко здраве, добро настроение и прекрасни спомени, то планувайте от време на време по един излет в планината по възможно близо до водопад.

Оферти за пътуване и почивка в близост до водопади: