You are here

Хисаря – Минерално лечение от древността до днес

Хисаря – Минерално лечение от древността до днес

Хисаря се слави с минералните си извори още от дълбока древност, като първите писмени сведения са от времето на римският император Диоклециан, за който се казва че е построил града там, поради лековитите свойства на минералната вода. Но арехолозите са намерили останки от тракийско селище датирано на повече от 6 хиляди години. Това не е случайно, защото хората винаги са изграждали селища около минерални извори с лечебни свойства на водата.

А в това отношение Хисаря е облагодетелствана, в района има 22 минерални извора с уникални качества на водата. Това е превърнало градчето в популярен балнео и спа курорт намиращ се в подножието на Средна Гора, само на около 40км от Пловдив. Централното разположение на Хисаря го прави удобна дестинация за почивка и релакс както на българи, така и на чужденци.

Хисаря е обявен и за най-зеленият град в България, което определено е в плюс ако искате да избягате от големите замърсени градове и желаете една почивка на спокойствие, да се отпуснете сред зеленина и се насладите на спа процедурите в курорта.

Вижте още: Коя минерална вода какво лекува в България

Остатъци от стената и портата на римският град

Остатъци от стената и портата на римският град

А относно историческите забележителности, част от стената и портата на римският град са видими и са атракция, която си заслужава да видите.

Оферти за Почивка в Хисаря: