You are here

Сапарева Баня

Сапарева Баня Минерален Басейн

Сапарева Баня е едно китно градче разположено в подножието на северните склонове на Рила планина и по точно нейният Северозападен Дял. Сапарева Баня се е наложил като СПА център в този район на България, като се намира само на 75км от София. Също така е най-популярната изходна точка за курортът Паничище и Седемте Рилски Езера.

В Сапарева Баня извира най-топлата минерална вода в континентална Европа – 103 градуса по Целзий. Тя е толкова гореща, че изригва под формата на пара – същински гейзер. В самия център на градчето е изграден парк и фонтан, където през уикендите може да наблюдавате периодичнто изригване на врялата вода с височина от 18 метра.

Минералната вода в Сапарева Баня лекува множество заболявания, като например гинекологични, на нервната система, на опорно-двигателният апарат и отравяния със соли на тежки метали. Също така повлиява добре на кожни заболявания.

Средновековна Черква Свети Никола

Средновековна Черква Свети Никола

В близост до парка с гейзер фонтана се намира друга забележителност - Средновековната църква „Свети Никола“ . Построена е някъде през 12 век и е реставрирана през 1937 година. Някога черквата е била изографисана изцяло отвътре, но са запазени само частични фрагменти от оригиналните картини. Архитектурата на църквата е впечатляваща – каменна основа, тухлен градеж и специфичен като форма купол.

В последните години Сапарева Баня се разви като СПА център и се построиха хотели и къщи за гости, в които може да отседнете, да си починете в това спокойно градче с красиви гледки към Рила планина.

Вижте още: Коя минерална вода какво лекува в България

Ето и нашите промо оферти за почивка в Сапарева Баня: