You are here

Кои дестинации да посетим в Черна Гора

Остров Свети Стефан в Черна Гора

Със своята богата на природни дадености и култура територия Черна Гора е обаятелно място не много далеч от България. Със своите красиви планини и плажове тя притегля тези туристи, които искат нещо по-различно от претъпканите плажове на Хърватия. Бреговата линия на Черна Гора е само 295 километра, но това е достатъчно да се скрият там чудни места за почивка, там се намират едни от най-красивите плажове на Балканите.

Но Черна Гора не е само плажове, за тези от вас които харесват излетите в планината Черна Гора има какво да предложи. Може да се разходите в красивите планини, или да се спуснете с каяк в някоя от реките, или да се насладите на разходка с лодка планинско езеро. На такава малка територия земните богатства са начесто разположени.

Ако се чудите какво по точно да правите в Черна Гора ето ви един списък с местата, които си заслужават да посетите:

Остров Свети Стефан

Островът е популярно място сред за почивка и релакс сред известните звездите и милионери. Една от популярните звезди, които са посещавали островът е Мерлин Монро. Самият остров е ползван като място за почивка още от 15-ти век, а може би и далеч преди това. Ако си падате по луксозните хотели и почивки, то Свети Стефан е мястото за вас.
Но да се откъснем за малко от плажовете и да поразгледаме какво предлага вътрешността на страната за посещение, и по точно места любими на планинарите:

Разходка с лодка из Шкодренското Езеро

Разходка с лодка из Шкодренското Езеро

Шкодренсото езеро е най-голямото на Балканският Полуостров и е разположено на границата между Черна Гора и Албания. Красиво и магично, то ви зове за една незабравима разходка с лодка – така ще се насладите на дивата природа от една нетипична перспектива. Зависи от вашето настроение може да посетите древни манастири, черкви или бивши затвори, разположение на острови или по крайбрежието на езерото.

Заливът Бока

Това е един от най-красивите заливи в Европа. Представлява 4 свързани пролива, които ограждат 7 скалисти острова, като и самата територия около залива е обградена от стръмни скали, които се оглеждат в спокойните води на Адриатическо Море. Място, което обезателно да посетите и да се поразходите из залива организирано с корабче.

Старият град на Котор

Старият град на Котор

Когато посетите заливът Бока, задължително посетете и малкото магично сърце на Котор – неговият стар град. Той е в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. С тесните си улици, старовремските площадчета и каменните сгради това градче е притегателна сила за хиляди туристи.

Будва

Будва е красиво градче на брега на Адриатическо Море, някога е било част от България по времето на цар Самуил. Едно страхотно място за почивка с красивите си пясъчни плажове и останали сгради със средновековна архитектура. А наблизо се намира и Джаз Плажът – един от най-дългите и посещавани плажове в Черна Гора. Този плаж е магнит за меломани и всякакви активни хора, дошли да се забавляват. Всяко лято на плажа се провежда Морският Танцов Фестивал и е в списъка с 10-те най-популярни летни фестивали в Европа.

Джаз плажът е също така място където се събират любителите на морски спортове като сърф, уиндсърф и водни ски.

Петровац

Петровац

Петровац е малък курорт разположен на ривиерата Будва, има два красиви плажа и е популярна дестинация както за местните така и за чужди туристи. Многото харизматични кафенета и ресторанти са добра предпоставка за едно чудесно изкарване там през летните месеци.

По-атрактивният се казва Люсис и представлява малко заливче, където може да се насладите на спокойствието и красивите гледки. Плитката вода в заливчето е идеална за семейства с деца, както и за тези които са решили да поплуват, без да се опасяват от нещастни инциденти. Плажът е заобиколен от иглолистни дървета като бор и кипарис, и маслинови дръвчета.

Улцин

Улцин е най-южният крайбрежен черногорски град познат на туристите с красивите си идилистични плажове. Сравняван е с Ница и Сочи поради големият брой богаташи, които го посещават. Интересни обекти за разглеждане са старият град на Улцин и замъкът разположен на скали над морето. Наблизо се намира малкият остров Ада Бояна с формата на триъгълник. Там е едно от най-добрите места в Черна Гора за Кайт Сърфинг.

Националният Парк Дурмитор

Националният Парк Дурмитор

Дурмитор е изключително красива планина от алпийски тип с вторият по височина връх в Черна Гора – Буботов Кук 2522м надморска височина. От 1980 година паркът е добавен в списъкът на ЮНЕСКО за световно природно богатство. Освен красивите върхове, там ще се насладите и на многобройните буйни реки, и най вече на красивият каньон на река Тара. Ако сте фен на каякинга, то може да се пуснете по реката с някоя от организираните за целта групи.

Друго интересно място, което може да посетите е тесният каньон на Невидио намиращ се в ждрелото на река „Мала комарница“. Той е толкова тесен на места, че над главите ви има паднали и заклещени грамадни камъни.

Като цяло можем да кажем, че Черна Гора е една прелестна държава от към природни богатства и си заслужава поне веднъж през животът си да се насладите на тамошните природни гледки.

Оферти за Почивка в Черна Гора: