You are here

К.к. Мальовица – чудесно място за планинска и ски почивка

К.к. Мальовица – чудесно място за планинска и ски почивка

Курортният ски комплекс Мальовица е разположен в покрайнините на местността Меча Поляна, намира се на 13 км от село Говедарци и 26км от Самоков. Комплексът е наречен на виждащият се от курорта емблематичен връх Мальовица – един от най-красивите в Рила планина. А тази част от Рила е наречена Мальовишки дял и е с типичната визия за алпийската част от Рила с множество скалисти стръмни върхове.

Курортният комплекс Мальовица е разположен на 1720 метра височина, в курорта има няколко хотела, ресторанти и там е разположена Централната Планинска Школа /ЦПШ/. От скоро хотел Мальовица е изцяло реновиран, както и ресторанта към него. Друг хотел предлагащ много добри условия е Ален Мак.

К.к. Мальовица е ски център подходящ за начинаещи и не толкова претенциозни скиори. Курортът разполага с няколко ски писти с обща дължина около 4км. Най-популярните са ски пистите Ръждавица, Улея и Стената. Мальовица е от ски-центровете в България с най-много валежи на сняг, там ще се насладите на карането по писти с естествена снежна покривка.

Ски писти Мальовица

Мальовица е още по-популярно място за туризъм през лятото. Красивият Мальовишки дял на Рила и множеството привлекателни маршрути с различна трудност правят мястото притегателно за много туристи. Дори може да кажем, че в уикенд дните при хубаво време там ще видите повече хора, отколкото в центъра на София.

Близо до курорта се намира хижа Мальовица, на около час-час и нещо път пеша от курорта. Хижата е добре обзаведена и предлага уют и вкусна храна на преминаващите туристи. А изкачването на връх Мальовица по стандартният летен маршрут не би затруднил и хора без добра физическа подготовка, стига да са в добро здраве.