You are here

Къде да се поразходим когато сме на почивка в Банско

на почивка в Банско

Ако планирате неколкодневна почивка в Банско или вече сте там и се чудите какво да правите, то има немалко интересни места за посещение в региона, които ще ви изпълнят с позитивизъм и настроение.
Първата ви разходка очаквано е да бъде в самият град и по-точно да поразгледате старият град.
Забележителностите са няколко, едни от които са Историческият музей, Веляновата къща, къща музей „Неофит Рилски“, къщата на Никола Вапцаров, църквата „Света Троица“ и много други. В градчето има и постоянна изложба на икони помещаваща се в най-старата сграда на Банско.

През лятото в курорта се провежда ежегодният Джаз Фестивал, така че ако сте любители на тази музика задължително посетете фестивала. Лятото също така е перфектното време за разходки в Пирин планина. До хижа Вихрен и Бъндерица има асфалтов път и транспортът до там е лесен.

По амбициозните може да изкачат връх Вихрен, но ако не ви се катери толкова има още много какво да се види в Района. Байкушевата Мура се намира точно над паркингът със заведение преди хижа Бъндерица. Дървото е на над 1300 години и е една от атракциите в района. Над хижа Вихрен има няколко езера, най-близкото от които е Окото. След него може да посетите Муратовото езеро или Бъндеришките езера, като за да ги достигнете имате около час изкачване.

Хижа Безбог и езерото пред нея

Хижа Безбог и езерото пред нея

Ако сте от мързеливите и не ви се катери, но искате да видите красиво езеро то не се отчайвайте. До хижа Безбог е едно от най-красивите езера в Пирин, а достъпът до там е със седалков лифт. За целта с автомобила трябва да отскочите до Добринище и след това да продължите към хижа Гоце Делчев, където е долната станция на лифта.

Вече споменахме Добринище, това е най-близкото село до Банско и има страхотен минерален плаж подходящ за къпане от пролет до есен. Минерален плаж има и в село Баня, което също е близо до Банско.
Срещу Банско в полите на Рила се намира китното селце Добърско, където е построена една от изографисаните черкви в България изпъстрена със нестандартни стенописи.

Паркът за Танцуващи Мечки в Белица

Паркът за Танцуващи Мечки в Белица

Ако харесвате мечките, то задължително посетете Паркът за Танцуващи Мечки над Белица. Ще се насладите на страхотна природа и над 25 мечки, които са намерили спокойствие в новия си дом. А и вече пътят до парка е перфектен, наскоро асфалтиран и подходящ за всякакви превозни средства. Имайте в предвид че паркът е затворен за посетители до 1-ви Април.

Оферти за Почивка в Банско: