You are here

Село Бръшлян в Странджа

Село Бръшлян в Странджа

Село Бръшлян е обявено за архитектурен исторически резерват през 1982-ра година с цел да се запази обликът на селото с неговите автентични къщи в типичният за Странджа архитектурен стил. Повечето къщи в селото са на по над 100-200 години, като най-старата къща е построена през 17-ти век. 9 от къщите са с национално значение, а други 67 са паметници на културата.

Самото село Бръшлян е разположено в Природен Парк Странджа само на 4км от границата ни с Турция. Отстои на 14км от Малко Търново и на 64км от Бургас. Селото в последните години е със силно намаляващо население.

Тъй като село Бъшлян е архитектурен резерват, то успешно се развива като дестинация за селски туризъм. Реставрирани са килийното училище в селото, както няколко параклиса и камбанарията на църквата Свети Димитър. В околностите на селото има останали от тракийско време долмени, могили и светилища.

В селото има около десетина къщи за гости, където може да се настаните и да усетите от първа ръка станджанското гостоприемството, уютът и спокойствието, които излъчват тези вековни къщи. От село Бръшлян до съседното село Стоилово има изградена еко-пътека Пътят на Ясният Месец, като името е вдъхновено от станджанските воеводи и химнът на Странджа – Ясен месец вече изгрява.