You are here

Коя минерална вода в България какво лекува?

Коя минерална вода в България какво лекува?

Територията на България е изключително богата на минерални извори с най-различни качества на водата. Ако трябва да се обхванат в едно изследване всички минерални извори, то и една книга не би стигнала да се изпише всичко за качеството на техните води. За това ще се спрем само на най-популярните СПА дестинации и какво лекуват техните минералните води.

Дали имаме проблем с метаболизма и затлъстяването, дали имаме кожни проблеми, или проблеми на опорно-двигателната система като лоши счупвания или дископатия, или пък имаме проблеми със сърцето или пък с нервите – всичко тези заболявания могат да бъдат положително повлияни от минералните води в нашата страна, само трябва да знаем при кой проблем къде да отидем.

А ето и с какво е полезна водата в най-известните и популярни СПА дестинации в България:

Велинград

Не случайно Велинград е наречен спа-столицата на България. Градът е разположен в полите на Родопите и в него има 6 термални извора с температура на водата варираща от 28 до 86 градуса. Водите са богати на радон, сяра, сероводород, силициеви и хидрокарбонатни съставки.
Водите във Велинград са подходящи за лечение на белодробни и ставни заболявания, на неврелогични и гинекологични проблеми, както и на заболявания на вътрешните органи.

Всъщност водите във Велинград съчетават качествата на водите в Хисаря, Баня и Наречен.

Девин

Минералната вода в Девин идва от няколко извора, като температурата им варира от 16 до 72 градуса. Водата е подходяща за лечение на проблеми с опорно-двигателната система, както и на проблеми с нервната система на човек.

Павел Баня

Павел Баня е било място за лечение още от древни времена благодарение на минералните си извори. В момента те са 7 на брой, като температурата им е от 50 до 61 градуса. Водите са с ниска минерализация и с ниска твърдост. Водите са подходящи за пиене с леко изразен мирис на сероводород.

Водите в Павел Баня са подходящи за лекуване на заболявания на периферната нервна система, травматични увреждания на централната нервна система, на гръбначния мозък, както и за лекуването на дискови хернии. Също така са подходящи за лекуване на проблеми със ставите.

Сандански

Сандански е популярен курорт в югозападна България, климатът и минералните води в района са подходящи за лечение на заболявания на горните дихателни пътища. Минералните извори са 6 на брой и са богати на флуор, хидрокарбонатно-силициеви и сулфатно-натриеви съставки.

Хисаря

Разположен близо до центъра на България, Хисаря е популярен СПА курорт, където е поставено началото на балнео-лечението в България. Там има 22 минерални извора, 16 от които са естествени. Минералната вода в Хисаря е слабо-минерализирана и е подходяща и за ползване като трапезна вода. Подходяща е при заболявания на стомашно-чревният тракт, при камъни в бъбреците или жлъчката, заболявания на опорно-двигателния апарат, както и при гинекологични проблеми.