You are here

Коя минерална вода в България какво лекува?

Коя минерална вода в България какво лекува?

Територията на България е изключително богата на минерални извори с най-различни качества на водата. Ако трябва да се обхванат в едно изследване всички минерални извори, то и една книга не би стигнала да се изпише всичко за качеството на техните води. За това ще се спрем само на най-популярните СПА дестинации и какво лекуват техните минералните води.

Дали имаме проблем с метаболизма и затлъстяването, дали имаме кожни проблеми, или проблеми на опорно-двигателната система като лоши счупвания или дископатия, или пък имаме проблеми със сърцето или пък с нервите – всичко тези заболявания могат да бъдат положително повлияни от минералните води в нашата страна, само трябва да знаем при кой проблем къде да отидем.

А ето и с какво е полезна водата в най-известните и популярни СПА дестинации в България:

Велинград

Не случайно Велинград е наречен спа-столицата на България. Градът е разположен в полите на Родопите и в него има 6 термални извора с температура на водата варираща от 28 до 86 градуса. Водите са богати на радон, сяра, сероводород, силициеви и хидрокарбонатни съставки.
Водите във Велинград са подходящи за лечение на белодробни и ставни заболявания, на неврелогични и гинекологични проблеми, както и на заболявания на вътрешните органи.

Всъщност водите във Велинград съчетават качествата на водите в Хисаря, Баня и Наречен.

Девин

Минералната вода в Девин идва от няколко извора, като температурата им варира от 16 до 72 градуса. Водата е подходяща за лечение на проблеми с опорно-двигателната система, както и на проблеми с нервната система на човек.

Добринище

В Добринище и неговите околности има 17 минерални извора с температура на водата между 30 и 43 градуса. Водата е сулфатна, натриева, флуорна и силициева. Подходяща е за консумиране, няма цвят и мирис. Един от изворите е наречен Сребърният, защото водата в него е богата на сребърни йони и има противовъзпалително и антиоксидантно действие при консумация или външна употреба.

Освен това минералната вода в Добринище е полезна при лекуването на кожни, неврологични, гинекологични заболявания и проблеми с опорно-двигателният апарат.

Огняново

В Огняново има 24 извора на топла минерална вода с температура 39-43 градуса. Най-известната част е Мирото със 17 извора и са изградени два басейна. Другата част се нарича Крайселска с 7 извора и температура между 16 и 40 градуса. Водите имат слаб дъх на сероводород.

Според местните хора водите в Огняново лекуват над 100 заболявания, сред които заболявания на ендокринната, храносмилателната, дихателната и опорно-двигателната система. Също така добре повлияват на проблеми със сърдечно-съдовата и половата система.

Павел Баня

Павел Баня е било място за лечение още от древни времена благодарение на минералните си извори. В момента те са 7 на брой, като температурата им е от 50 до 61 градуса. Водите са с ниска минерализация и с ниска твърдост. Водите са подходящи за пиене с леко изразен мирис на сероводород.

Водите в Павел Баня са подходящи за лекуване на заболявания на периферната нервна система, травматични увреждания на централната нервна система, на гръбначния мозък, както и за лекуването на дискови хернии. Също така са подходящи за лекуване на проблеми със ставите.

Сандански

Сандански е популярен курорт в югозападна България, климатът и минералните води в района са подходящи за лечение на заболявания на горните дихателни пътища. Минералните извори са 6 на брой и са богати на флуор, хидрокарбонатно-силициеви и сулфатно-натриеви съставки.

Сапарева Баня

Минералната вода в Сапарева Баня е най-горещата на Балканите и е единственият гейзер на полуострова, температурата и е 103 градуса по Целзий. За нея е характерно, че е слабо минерализирана и съдържаща натрий, сулфиди, флуор, силиций и други елементи.

В Сапарева Баня успешно се лекуват заболявания на ставите, костите, кожата, периферната нервна система и горните двигателни пътища. Лекува се също така остеопороза и зъбен кариес.

Хисаря

Разположен близо до центъра на България, Хисаря е популярен СПА курорт, където е поставено началото на балнео-лечението в България. Там има 22 минерални извора, 16 от които са естествени. Минералната вода в Хисаря е слабо-минерализирана и е подходяща и за ползване като трапезна вода. Подходяща е при заболявания на стомашно-чревният тракт, при камъни в бъбреците или жлъчката, заболявания на опорно-двигателния апарат, както и при гинекологични проблеми.

Село Баня до Разлог

Минералната вода в село Баня е подходяща за СПА процедури и профилактика на хронични заболявания на опорно-двигателният апарат. Добре повлиява на стари травми като счупвания на кости, ревматизъм, дископатия и други възпаления на гръбначният стълб, хронични гинекологични заболявания, камъни в бъбреците и проблеми с други вътрешни органи като черният дроб и стомаха.

Също така се наблюдава благоприятен ефект при кожни заболявания като акне и псориазис, и венерически заболявания като трипер и сифилис.