You are here

Пещерата Добростански Бисер вече е отворена за посетители

Пещерата Добростански Бисер

След направен оглед и профилактика на съоръженията в пещерата Добростански Бисер е обезопасена и отворена за посетители през летният сезон. Работното време е от 9:00 до 18:00 часа, като сряда и четвъртък са почивни дни. При предварителна заявка на група над 20 човека, пещерата ще отвори врати и през почивен ден.

Пещерата се намира на около 5км от село Добростан и попада в границите на резерват Червената Стена. Води се пропастна пещера и е известна още с името Ахметьова Дупка. Височината на входа е 15 метра и се влиза в нея по изградено стълбище.

Пещерата Добростански Бисер е богата на пещерни формирования като сталагмити, сталактити и сталактони, също така има множество езерца с кристално чиста вода, преливащи едно в друго на различна височина.

Пещерата е едно чудесно място за посещение в Родопите, като се намира само на 50км от Пловдив и 30 от Асеновград. Тъй като се намира в резерват, то трябва да се придвижите до пещерата само по обозначените за това пътеки. В близост до Добростански Бисер се намират хижа Марциганица и връх Попа.
Входната такса е 5лв, като има намаление от 1лв за ученици, студенти и пенсионери, а семейният билет за родители с деца е 12 лева. Цените са актуални за лятото на 2022 година.