You are here

Дяволската пътека - зашеметяващо приключение в сърцето на Родопите

Дяволската пътек

Дяволската пътека е разположена на левия приток на река Буйновска в землището на община Борино. Самото село Борино се намира в Смолянска област между градовете Доспат /17км/ и Девин/20км/. В района на дяволската пътека има уникални забележителности както натурални, така и построени от човешка ръка. Можете да видите чудно изваяни скални форми, водопади и водни каскади, природният феномен Дяволският Мост и направеният от човешка ръка Камеров Мост.

Част от дяволската пътека

Част от дяволската пътека

Самата дяволска пътека е изградена от дърво и се вие в ждрелото на реката, левият приток на р.Буйновска. Преминаването през пътеката ще ви зареди с адреналин и ще ви остави впечатления за цял живот. Това е едно от местата, които са „задължителни“ за посещение.

Достъпът до пътеката е от две точки – южна и северна, като и при двата подстъпа към пътеката има изградени паркинги. Най-удобно като начална точка е от Музея на Катрана, разположен на 5км югоизточно от с.Борино. Самата пътека има 2 варианта – малък с дължина 3.8 км. и голям с дължина 10.2 км. По продължение на пътеката има изградени кътове за отдих, беседки, наблюдателни площадки и няколко чешми.

Дяволският Мост

Дяволският Мост

Най-атрактивната и екстремна част от пътеката е под самият дяволски мост и част от ждрелото на реката, където пътеката е изградена от дървени платформи и стълби и виси във въздуха захваната за скалите чрез стоманени конзоли.

Ако решите да се отдадете на приключението и търсите места за спане, то има няколко хотелчета и къщи за гости в с.Борино. Но както казахме по-горе Доспат и Девин са доста близо, така че можете да отседнете и там. Също така наблизо са Ягодинската Пещера, Дяволското Гърло, Триградското Ждрело и Буйновското Ждрело.

Ето няколко оферти за почивка и настаняване във Девин: