You are here

Боровец – Емблемата на Българските ски курорти

Боровец – Емблемата на  Българските ски курорти

Сгушен в полите на Рила, Боровец е едно от най-предпочитаните места за отмора и спорт у нас. Той е най-големият български ски курорт. Намира се в северната страна на Мусаленския хребет, на 1300 метра надморска височина. Като курорт е посещаван не само през зимата, но и през лятото.

Тук можете да намерите занимания за всеки сезон.

Прекрасните природни дадености, планинските еко пътеки, боровите гори, трасетата за колоездачен спорт и конна езда са само част от възможностите, които курортът предлага през топлите сезони.

През зимата Боровец е всеизвестен с висококачествено оборудваните ски писти и дълъг ски сезон, възможности за нощно ски каране и многото малки и големи хотели, където гостите потъват в лукс и уют. Ако сте решили да посетите зимния курорт и да се насладите на всички предложения за почивка, е добра идея да резервирате своя хотел предварително. Това може да направите бързо и лесно ако посетите някой от каталозите с хотели като Rooms.bg. Например в тази категория http://www.rooms.bg/hotel-borovec.html може да разгледате почти 50 добри предложения за семейни и спа хотели в комплекс Боровец, както и да научите, какви забележителности има в района.

Климатът
Боровец е с идеален климат – умерен и приятен. Зимата е мека и не е характерна с виелици и много снеговалежи. Най-студено е през януари, като средната температура е около 4 градуса по Целзий.

Лятото е приятно, не много горещо, без много валежи.

Ски сезонът продължава от декември до края на април.

Ски

Ски на Боровец

Курортът е меката на ски спортовете. Тук можете да карате сноуборд, алпийски ски, ски бягане, фристайл. Можете да се възползвате от отличното ски оборудване, което предлага базата, ски училище и инструктори. Има писти за всички нива на скиори – от начинаещи до напреднали. Пистите са 24 и са различни по трудност. Общата дължина на ски пистите е 58 километра.

Сноубордистите също ще намерят своя рай тук. В горната си част писта „Попангелов“ предлага отличен участък за сноуборд – „Сноу Парк Бороспорт“. Друг такъв парк е „Промо Парк“ , който се намира точно срещу х-л Рила.

Боровец предлага и осем на брой осветени ски писти, удобни за любителите на нощно ски каране.

Най-дългата ски писта е 12 километра. Пистите за ски бягане и биатлон представляват 35 километра. Има и специален зимен парк за децата – детски снежен парк „Борокидс“.
Трасето в спортния център „Бистрица“ е приспособено и за изкуствен сняг. Към него има специална инсталация, която се грижи за редовното заснежаване на пистата.

Ски курортът е разпределен в три ски центъра – „Ситняково-Централен Боровец“, „Ски център Ястребец“, „Ски център Маркуджик“.

В първия ски център се намират осемте ски писти, които са осветени и през нощта и предлагат възможност за нощно каране. Тук, пред хотел Рила, се намира Промо Парк Бороспорт – пригоден за фристайл каране.

Вторият ски център, Ски център Ястребец, ще ви предложи писти с изкуствено заснежаване. Снабден е с модерна снежна инсталация, която се грижи за добрите ски условия през целия сезон.

Най-високата част от ски пистите е в третия ски център „Маркуджик“ – тя достига 2550 м надморска височина. Поради честите силни ветрове тук, центърът е снабден със специална система за снегозадържане, която не позволява оголването на участъци, изложени на вятър. Тук е мястото, на което идват любителите на екстремно каране, тъй като снежната покривка достига до 2 метра.

Маунтин байк Боровец

Боровец е известен с летните спортни занимания, които предлага на гостите си.
Маунтин байк парка предлага 20 километра трасета за любителите на колоездачния спорт, които са с различна трудност. Независимо дали сте напреднал колоездач или начинаещ, тук ще намерите подходящото трасе за вас. Най-отличително е трасето „даунхил“, което е дълго 2400 м и е с 440 м денивелация. С множеството „степдауни“, скокове и свръх труден наклон, трасето е подходящо за състезания от световен ранг.

Вече е изградено и трасе, подходящо за всички възрасти- т.нар. „фамилно трасе“. То прекарва колоездачите през най-красивите местности, сравнително равни пътеки и предлага възможности за приятни семейни разходки сред вдъхновяващата природа на Боровец.

През лятото, специално за Маунтин Байк парк, работи и лифтът „Ситняково Експрес“.

Конна езда

Курортът предлага и незабравимо преживяване с яздене на кон. Можете както да пояздите, ако умеете този спорт, така и просто да „се повозите“ с помощта на инструктор. Децата също могат да се качат на пони и да се насладят на усещането да си „на кон“.