You are here

Лименария, о.Тасос

Лименария, о.Тасос

Лименария е второто по големина населено място и реално най-големият курорт на остров Тасос. Разположено е на югозападният бряг на острова на около 40 км от градчето Тасос (Лименас), където акостират фериботите идващи от Керамоти и на около 24 км от Ормус Прину, където акостира ферибота идващ от Кавала.

Като най-големият курорт на Тасос, в Лименария ще намерите голям избор от ресторанти, таверни, кафенета и барове. За настаняване има хотели и квартири за всеки вкус – от луксозни до нормални и при това на доста прилични цени. А съвсем наблизо се намират Певкари и Потос – други приятни и по-малки по размер курорти.

Плаж Лименария

Плажната ивица на Лименария е дълга повече от 2 километра, плажът е пясъчен със сравнително плитки води. Някои от крайбрежните заведения имат шезлонги и чадъри изнесени на плажа. Но ако сте почитатели на по-дивото плажуване, то имате много място за такова. Освен това наблизо са плажовете Металя и Поли Амос, за тях може да прочетете в статията ни за плажовете на остров Тасос.

Корабче Лименария

Когато ви омръзне само да мързелувате на плажа, то в близост до Лименария има интересни места които да посетите. Можете да отидете както с автомобил или бус, така и чрез разходка с лодка. Разходка с лодка може да намерите на пристана в Лименария, като ще ви разходят чак до Алики, като ще минете покрай култовите плажове Гьола и Ливади.

плажът Гьола

Ако решите да се разходите с кола, то може да посетите женският манастир Свети Архангел Михаил, който се намира на 18км източно от Лименария. Разположен е на ръба на скали високи около 250 метра. Манастира е много приветлив и пъстър с множеството засадени цветя и растения.

Манастирът Свети Архангел Михаил

Друго място което силно препоръчвам да посетите ако сте отседнали в Лименария или Потос са водопадите в селцето Теологос. Дори самият Теологос си заслужава посещението с неговите калдъръмени улички и стари сгради – все пак това навремето е било столицата на Тасос. А водопадите са съвсем наблизо. Красиви и прохладни, дори в горещите дни може да се топнете във вировете образували се под водопадите.

водопади Теологос

Остров Тасос е едно прекрасно място за лятна почивка, а Лименария като най-големият курорт на острова предоставя условия за туризъм за всеки вкус.